projecten – als initiator

Binnen Kaders Buiten Grenzen

2024

Over schijnbare tegenstellingen, associaties, beperkingen en vrijheid, verbinding en verbanden, interactie en uitwisseling.

Jan van der Ven, camera en montage

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds.

Tijdens dit project heb ik onderzocht hoe ik binnen vaste kaders grenzen kan verleggen, die in hun gelaagdheid en abstractie kunnen refereren naar de vele dualiteiten van het leven.

Van spieramen, vaststaande kaders van 80 x 60 cm, heb ik een reeks van dertig verschillende opzichzelfstaande, autonome muurobjecten/assemblages gemaakt, die als één groot samengesteld beeld worden gepresenteerd tijdens een solotentoonstelling bij Kunstruimte De Melkfabriek in ‘s-Hertogenbosch.

Bij de presentatie van het samengesteld beeld zijn associaties te maken, en verbindingen en verbanden te leggen tussen de vele muurobjecten, waardoor het voor de bezoekers mogelijk wordt om zelf onderlinge uitwisselingen te maken tussen de kunstwerken.

Hierdoor krijgen mijn werk en de tentoonstelling een extra dimensie en meerdere belevingsmogelijkheden. De kijker kan persoonlijk, een tijdelijke, maar wel medebepalende invloed uitoefenden op dit almaar voortdurend dynamische experiment van grensverleggende veranderingen tijdens de tentoonstelling.

Hebben we kaders niet nodig om te beseffen dat deze ons niet alleen beperken maar ons ook grensverleggende mogelijkheden aanreiken?

Publicatie bij het project

BINNEN KADERS BUITEN GRENZEN

46 pagina’s | afm. 27 x 21 cm | oplage 100
Auteurs: Rick Vercauteren, Rebecca Nelemans, Henny Schakenraad

Fotograaf: Peter Cox / Henny Schakenraad

Rivierslib & Zwarte Inkt

2020-2021

Dit project bracht twee verschillende werelden samen: eigentijdse kunst en archeologie, met als verbindende factor De Kom.

Als initiator, projectleider en kunstenaar werkte ik nauw samen met Erfgoed ‘s-Hertogenbosch, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch en het Grafisch Atelier Den Bosch.

Het project werd gepresenteerd in de expositieruimte Boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis onder de titel: Rivierslib & Zwarte Inkt. Mijn werk werd gecombineerd met historisch aardewerk uit het depot van Afdeling Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. Naar aanleiding van de expositie organiseerde Erfgoed ‘s-Hertogenbosch educatieve activiteiten voor het basisonderwijs.

In het kader van het project vonden in het Grafisch Atelier Den Bosch workshops monotype plaats, en maakte ik de GA Vriendenprent 2022.

Publicaties:

  • catalogus Rivierslib & Zwarte Inkt – een ontmoeting tussen eigentijdse kunst en archeologie ISBN 978-90-9033599 / NUR 646 (te koop bij boekhandel Heinen in Den Bosch)
  • artikel in RAAM grafiekmagazine 20#4 , met de RAAM prent 2 x een oplage van 175

Het project ontving subsidie uit het Pop-up Fonds van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en van de provincie Noord Brabant.

zie ook


Koffiekopjesproject [2004-2014]

Naar aanleiding van de saaiheid van koffiekopjes in het bedrijfsleven.
In dit 10 jaar lopende project zijn er bij tientallen bedrijven vele koffiekopjes op een ludieke en frivole manier bedrukt met keramische zeefdruk in kleine oplages van maximaal 25.
Zoals het Koning Willem I college in Den Bosch, met een opdracht voor 6 x een oplage van 25 koffiekopjes, in cadeauverpakking, om te gebruiken als relatiegeschenk. Elke oplage van 25 koffiekopjes kreeg een nieuw ontwerp geïnspireerd op de visie en filosofie van de school.

Presentatie: Grafisch Atelier ’s-Hertogenbosch (november 2006), grote zaal
Publicatie: catalogus Koffiekopjesproject (uitgave in eigen beheer)


Van de andere kant / u mag 1 minuut het model van de kunstenaar zijn [2011/2012]

Uitgevoerd in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch (SM’s)

Twee dagen heb ik als kunstenaar, museumbezoekers gefotografeerd van hun achterkant. Alle foto’s zijn opgeslagen in mijn archief ‘Achterkanten’, selecties van deze foto’s heb ik ingezet bij verschillende kunstuitingen.

Later nog bij:
2017 ‘De vier seizoenen’, zeefdruk/CP in kleine oplage
2018 als prent in de Grafiekkalender van het Grafisch Atelier Den Bosch. Novemberblad, ‘Waiting for the snow to fall’.


Millennium intervallum [1999-2000]

Wekelijkse Millenniumstrip, waarmee ik inspeel op de angst, de speculaties en geruchten rond de eeuwwisseling. Elke strip bestaat uit een zwart vlak met spreekwolkjes, die als stemmen vanuit een onbestemde donkere ruimte, Het Zwarte Gat, reageren op elkaar.

Publicatie: in alle weekbladen van Groot Eindhoven, wekelijks in een totale oplage van 208.845

Titel X [1998]

Een educatief project met de eindexamenleerlingen van het Sint Janslyceum, ‘s-Hertogenbosch, waarbij ik een kunstwerk heb vervaardigd als afscheidscadeau van de leerlingen aan de school. Binnen dit project werkte ik op uitnodiging van de leerlingen-afstudeercommissie.

Publicatie: Jaarboek eindexamens 97|98, Sint Janslyceum
Fotografie: Hennie Raaymakers
Subsidie: Gemeente ’s-Hertogenbosch
Sponsors: van Lakwijk kunststoffen b.v., Olyslagers Engineering, Sint Janslyceum


1 + 1 + 1 + 1 = EEN [1996]

Kunstproject naar aanleiding van de herindeling van de gemeente Sint-Michielsgestel met vier kunstenaars, een uit elk van de deelgemeentes.
Zij reageerden op de lege ruimtes, de functie die deze ruimtes hadden en op de hernieuwde politieke situatie. Binnen dit project werkte ik als initiator en kunstenaar.

Presentatie: leegstaand Gemeentehuis, Den Dungen
Financiële steun: Gemeente Sint Michielsgestel
Sponsor: Rabobank Sint Michielsgestel


Hoofdlijnen/Ruimte als intimiteit, Intimiteit als ruimte [1994/1995]

Twee kunstenaars in een samenwerkingsverband: Joke Smeulders en Henny Schakenraad

Presentatie: De Cacaofabriek, Helmond
Publicatie: catalogus Hoofdlijnen, Ruimte als intimiteit, Intimiteit als ruimte (uitgave in eigen beheer)
Boek: DE Nederlandsche CACAOFABRIEK 1993/1998
Sponsor: NCO, Network Computer Opleidingen